The new building features 9 classroom spaces, a studio hall, sensory and multi sensory spaces, main hall, music therapy, a sensory courtyard and outdoor amphitheatre.

The building design has created a sensitive, purposeful and stimulating learning environment which meets the needs of pupils, from 11-16 years, with a whole spectrum of learning difficulties.

The design uses innovative features such as oversized, textured roof lights to create distraction teaching tools. All of the classrooms face South, with solar shading, to capture the beautiful meadow panorama, bringing the outside into the teaching spaces. The building is defined by separate materials, textures and colours to identify different use of spaces.

The school are committed to teaching children and young people with a wide range of learning needs including those with Profound and Multiple Learning Difficulties, Severe Learning difficulties, Moderate Difficulties and those with Autism (including those who may be functioning at high levels academically). The landscaping and lighting design allows for the protection of existing bat species found on the site. The spaces include; Sensory and multi-sensory suites, Therapy suite, Illuminated sensory garden, Main hall and studio with folding screen to open into a single space, Community use hall and meeting rooms, All classrooms with passive ventilation, wide corridors and easy-mapping circulation and Specialist, dedicated areas for art, science, food technology and DT.

Images supplied by Ben Davis, Photographer

Winner – The ProCon Leicestershire Awards 2019

Back to All Projects