Viewing archives for Heritage & Conservation

Coach House – Longstowe Hall, Cambridgeshire

Conversion of a former coach house into a high quality wedding venue.

The coach house is grade II listed and part of larger estate with a grade II listed manor house and landscaped gardens. The coach house is one of the earlier buildings on the estate and originally dates from the 1700s. The venue currently runs a marquee as a wedding venue through the summer months and the conversion of the coach house enables our client to improve their wedding offering.

CBG were commissioned to design the M&E installation which included ventilation, heating, domestic water, fire alarm, security and the lighting design. Given the remote location of the coach house back up power (generator) also had to be provided as power cuts can be more frequent and maintaining the venue during an event is imperative. Aesthetics were a very important consideration during the design to tie in with the high end image. Services routes were also a challenge to be overcome, as much of the void above the former stable area is inaccessible as it is inhabited by Bats.

 

Grade II Listed Manor House

Grade II listed manor house located in the middle of its own landscape.

Working closely with Smallwood Architects we have developed a full refurbishment design to an exceptionally high quality & standard, to include a remote energy centre to feed several buildings on the estate including ancillary buildings, cottages and swimming pool. The property will be a full integrated system with intelligent automated controls for all heating/cooling and audio visual.

Oxfordshire Castle & Manor House

Dating from the 15th Century, a very careful and detailed refurbishment and extension of this historic castle and manor house.

The extension includes a complete new wing incorporating reception rooms, ground hall, staircase, indoor pool & leisure facility, underground garage facility and extensive wine cellar.

A fully integrated and intelligently controlled house introducing the latest technology all set within a very traditional architectural aesthetics.

Grade II Listed Manor House

Full refurbishment and extension of existing Grade II Listed Manor house of approximately 12000 sq ft using high quality finishes and integrated mechanical and electrical services.

The Grade II listed Georgian Manor House has undergone extensive refurbishment including the building of a new indoor pool and leisure complex, full size cricket pitch and pavilion.

 

West Country Park House

Restoration of a West Country Park House. The 18th Century house was last refurbished in the 1950s, the project involves the sympathetic modernisation of mechanical and electrical services, along with redecoration of internal spaces and the inclusion of en-suite bathrooms.

The former staff quarters in the attic were converted into new guest accommodation. Existing fixtures and features were retained where possible, including 19th Century graffiti by a disgruntled servant. Infrastructure was upgraded across the site, with a new electrical supply provided to the stables and workshops.

Challenges included the removal of an unattractive external boiler flue added as part of the last refurbishment, and provision of new internal drainage.

Norris Museum, Cambridgeshire

CBG worked with Caroe Architecture on the Heritage Lottery Funded refurbishment and extension of the Norris Museum at St Ives.

The new facilities include a specialist archive store, flexible exhibition space, permanent display areas, an educational facility and new toilets. CBG completed the initial HLF Round 1 feasibility report and strategy, and were delighted to be subsequently selected to progress the Development phase of works.

Lighting has been designed to provide a contemporary and minimalist look, which works well with the historic building. An exception was made in the Herbert Norris replica study, where several of the original glass pendant lights from the old gallery were restored and re-used, to great effect. Within the temporary exhibition space, suspended track is used. This allows lighting to be easily adjusted when exhibits change. Daylight is managed to prevent over exposure of sensitive materials. Other electrical services such as small power are discreetly located, and coordinated with the extensive timber panelling.

Environmental control is provided using a relatively simple heating system, combined with dehumidification units. This keeps the running costs for the system down, whilst providing a stable environment for the artefacts.

Kings Lynn Minster

CBG completed the M&E scope of works for a Heritage Lottery Fund Round 1 application by Kings Lynn Minster.

We are delighted to see the scheme proceed to the next stage, for its HLF Round 2 submission. Working as part of a team led by Caroe Architects. The building is Grade I Listed, dating from the 13th Century, with origins back to 1095.

The new project involves constructing a new set of internal spaces within the north west tower. These will provide new toilets, an office and meeting room. A new open plan foyer will be included on the ground floor, with lighting to display temporary artwork.

 

Radcliffe Camera and Bodleian Reading Rooms Lighting, University of Oxford

CBG were commissioned to re-light all of the Old Bodleian Library principal reading rooms, and the famous Radcliffe Camera, which were last re-lit over 30 years ago.

As well as significantly improving light levels, the new scheme takes advantage of the latest lighting technology and controls to drive down energy and maintenance costs. Lighting automatically dims when good daylight is available, and switches off when areas are vacated outside of core hours. The prestigious context and historic interior has played a close role in shaping the end solution, and CBG have worked with a number of renown lighting suppliers to develop a customised product to meet the brief.

2016 – Lux Awards, Finalist Highly Commended (Radcliffe Camera).

Christ Church Peckwater, University of Oxford

Phased refurbishment of the Grade I Listed student accommodation within the historic setting of Christ Church Peckwater for the University of Oxford.

The project included a complete overhaul of three blocks. M&E services were fully renewed, including a new heating system with gas fired boilers and new primary and secondary distribution, calorifiers, radiators and controls. Thermostatic radiator valves were fitted to each bedroom, chosen in a heritage style where appropriate. New lighting and wiring was installed, with low energy LED fittings carefully sourced to be in keeping with the historic building. Samples were obtained of each light fitting, for approval by the college, and Local Authority conservation officer where necessary. The electrical distribution is designed to allow separate metering of each bedroom suite, allowing occupants to view their energy consumption using a webpage.

On the building fabric side, the entire roof was renewed, to allow for the installation of new thermal insulation. CBG evaluated the performance of this in the context of the heat loss calculations and likely energy reductions. An opportunity was taken to install concealed lightning protection tapes while the roof was removed. Other fabric improvements included window repairs, the provision of new doors to the staircase entrance, and general making good of past wear and tear.

The project was successfully completed ready for the new student intake in September 2016. Many of the projects follow the implementation of an energy masterplan, which CBG developed with the college. This takes a holistic look at the site, and plans for future phases of work when plant capacities are determined. CBG undertook the ESOS (Energy Savings and Opportunities Scheme) site assessment in 2015, we are now working with the college to help prioritise future energy improvements for the site from this.

East Courtyard Visitor Facilities, Blenheim Palace

This exciting project involved considerate remodelling of the East Courtyard to Blenheim Palace to provide larger retail space and facilities for visitors the largest project on the estate for 200 years.

The architecture, structure and engineering services all have been carefully designed together to satisfy the stringent requirement of Historic England, and maintain the history and grandeur visitors have come to see. It was a challenging prospect for the engineering services, to blend existing building fabrics, structures and scale with a focus on energy reduction and efficiency.

To achieve this, the existing heating services were replaced with new energy efficient boilers and the ventilation strategy composed of a mixed mode scheme to recover heating energy in winter and take advantage of natural ventilation in summer via automatic opening roof windows. The new building fabric and windows are also specified to high thermal and solar values. These ideas combine carefully with the architectural scope to maintain the maximum available space for the visitor while also providing a cost effective and efficient package for the client.

 Won – Oxford Preservation Trust Award 2014

  Commended – ACE Engineering Awards 2013