The 2000m2 scheme included the demolition of existing structure and construction of new museum building to the rear of the existing Oxfordshire Museum in Woodstock.

The new museum incorporated major parts of an existing historic wall which contrasted with a modern glass fronted elevation. The design focused on a fabric first approach to provide high thermal performance by using the historic elements alongside new concrete construction.

The fabric first approach was modelled by CBG to incorporate;

  • High mass concrete (and the original wall)
  • High performance glazing
  • Solar defensive hedge planting adjacent to glazing
  • Brie Soleil where required

Low energy lighting and controls were used throughout with ventilation systems in the display and archive areas.

The new space accommodates and displays artifacts belonging to the Soldiers of Oxfordshire Trust.

Back to All Projects
  • Architect

    Oxford Architects LLP

  • Value of Project

    £2.4M

  • Client

    Oxfordshire County Council

  • Completion

    2013

  • Engineers

    Andrew Payne

    Managing Director

    Graham Woodroofe

    Director

    Chris Dicks

    Associate Director

  • Related Services